Podcast Afl. 1 – Poolse Kerst Tradities
Kutia
Ingridienten:
300 g tarwe bessen
250 g maanzaad
400 g honing
150 g kersenjam
150 g walnoten
1 eetlepel rozijnen
Spoel de tarwebessen af, doe ze in een kom, voeg 2 kopjes water toe en laat ze een nacht weken. Spoel het maanzaad door een fijnmazige zeef, doe ze in een andere kom, voeg 1-1,5 liter water toe en laat een nacht weken.
De volgende dag de tarwebessen weer uitlekken en afspoelen, in een pan doen, 1,5 liter water toevoegen, afdekken en aan de kook brengen. Verlaag het vuur en laat het minstens 1 uur sudderen of tot het meeste water is opgenomen, de bessen in volume zijn toegenomen en zacht zijn. Giet af en zet opzij om af te koelen.
Bereid de maanzaadjes voor door opnieuw te spoelen en vervolgens 30 minuten in 1 kopje kokend water te weken. Giet af, spoel opnieuw en meng met de room. Pureer het mengsel (ik heb hiervoor een staafmixer gebruikt) tot het dikker wordt en romig wordt, maar nog steeds een beetje korrelig.
Combineer de gekookte tarwebessen met het maanzaad. Meng goed, roer de honing erdoor en voeg de kersenjam, walnoten en rozijnen toe. De Kutia moet koud geserveerd worden.
Pierogi met kool en bospaddenstoelen
Voor het deeg:
300 g bloem, 1 ei, Zout
Voor de vulling:
450 g zuurkool, 150 g boter, 1 ui, 110 g eekhoorntjesbrood
Bereiding
Laat de porcini’s half uur in warm water weken. Eenmaal ze voldoende water hebben opgenomen, laten ze uitlekken in een vergiet.
Hak voor een vulling de zuurkool fijn en bak deze in 50 g boter. Snipper de uien en bak ze 10 min in 25 g boter. Snijd de porcini’s in blokjes en bak ze in de resterende boter. Meng alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Om een deeg te maken: zeef de bloem, voeg het ei, zout en voldoende warm water toe – 2,3 eetlepel – om een los deeg te maken.
Verdeel het deeg in vieren en rol het dun uit, bedek de andere met de doek terwijl je eraan werkt, om uitdroging te voorkomen. Snij er met een vorm (glas) cirkels uit van 7/8 cm diameter.
Plaats een volle eetlepel van de vulling op elke cirkel, vouw ze om en druk de randen stevig tegen elkaar om te voorkomen dat ze tijdens het koken opengaan. Breng een grote kom gezouten water aan de kook en voeg pierogi toe. Als ze naar de oppervlakte komen drijven, zet het vuur dan laag en laat 5 minuten sudderen. Uitlekken, besprenkel met gebakken ui.
Bozena’s barszcz met uszka
(heldere bietensoep met paddenstoelen-deegoortjes,
voor 6 personen)
Ingrediënten
Soep:
3 rode bieten (formaat appel), in grove stukken, 1 wortel, gehalveerd, 1/2 grote ui, 3/4 pastinaak, 1 prei, alleen hei wit, 2 flinke plakken knolselderij,4 takjes bladpeterselie,
2 laurierbladeren, 8 peperkorrels, 1 goudrenet, geschild,
25 g funghi porcini, flesje 300 ml bietenconcentraat
(Poolse winkel)/7S0 ml gegist bietensap (kwas), zout
Deegoortjes:
¾ grote ui, gesnipperd, 2 el plantaardige olie,
1 el boter, 1 ei,2 tl paneermeel,1 el gehakte peterselie,
80 g bloem, zout en peper, dille, grof gehaakt
Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor de soep, behalve appel, porcini en
bietensap, in een pan. Zet net onder water en breng aan de
kook. Voeg 2 tl zout toe en kook een uur met deksel op de pan.
Voeg de appel toe en kook nog een half uur.
Kook ondertussen porcini een half uur zacht in ½ liter water.
Giet door een zeef bekleed met keukenrol en zet porcini apart.
Het kooknat gaat bij de soep.
Maak ondertussen de deegoortjes. Hak porcini klein. Bak de ui 10 min. zacht in olie, voeg porcini toe, bak 10 min. mee en
smelt boter erin. Breng op smaak met zout en peper en laat
afkoelen. Roer eiwit, peterselie en paneermeel erdoor.
Kneed bloem, eigeel, ¼ tl zout en 3 el water tot een taai deeg. Rol flinterdun uit. Steek rondjes van 5cm doorsnee uit. Maak de rand van elk rondje nat, leg in het midden een klein hoopje porcinivulling en vouw dubbel. Druk de randen aan en plak de punten van het halve maantje aan elkaar. Kook de oortjes 5 min. in water met zout.
Giet de soep door een zeef en schep in soepborden. Leg in elk
bord wat deegoortjes en garneer met dille.