Polish Culture / Cultureel nieuws uit Polen / Met spanning werd er naar uitgekeken! De eerste roman van Olga Tokarczuk na de Nobelprijs!
Met spanning werd er naar uitgekeken! De eerste roman van Olga Tokarczuk na de Nobelprijs!

Met spanning werd er naar uitgekeken! De eerste roman van Olga Tokarczuk na de Nobelprijs!

Op 1 juni verscheen in Polen de nieuwste roman Empuzjon van Olga Tokarczuk in de boekhandels. Dit is haar eerste boek na haar Nobelprijs in 2019. Daardoor waren de verwachtingen en emoties hooggespannen. Uit de eerste recensies blijkt duidelijk dat deze roman de kring van bewonderaars van Tokarczuks werk zeker vergroot.

Wat weten we?  De roman speelt zich af in 1913, wanneer Mieczysław Wojnicz, die aan tuberculose lijdt, naar een klein kuuroord voor heren in Neder-Silezië komt. Vanaf de eerste bladzijden wordt duidelijk dat er vreemde en verontrustende dingen gebeuren in het pension en de directe omgeving. De opeenvolging van ongelukken die de bewoners overkomen, wekt een gevoel van angst op.

De bewoners van het kuuroord sluiten vriendschapen en voeren levendige discussies over de situatie in Europa. Zal de oorlog uitbreken?. Wat is de positie van vrouwen in de samenleving? De argumenten die zij aanvoeren klinken verrassend hedendaags. Er is echter een groeiend gevoel dat ze in de gaten worden gehouden. Iets of iemand probeert hun wereld te infiltreren. Misschien is dit al het geval.

Wat we dus hebben, is een uitstekende roman die de beste kenmerken van fictie combineert met elementen van horror en, zoals Tokarczuk doet, met filosofische reflectie en verwijzingen naar maatschappelijk belangrijke thema’s., Het is een multidimensionale roman over ons en onze tijd, een antwoord op de angsten, vragen en dilemma’s van de hedendaagse mens. Het meest interessante blijft altijd in de schaduw, in het onzichtbare.

Het boek in zijn oorspronkelijke versie komt binnenkort in de Poolse afdeling van de OBA-bibliotheek. We kunnen nu al verklappen dat Karol Lesman de Nederlandse vertaling verzorgt. Hij wordt met recht de ambassadeur van de Poolse literatuur in Nederland genoemd. Hij staat bekend om zijn uitstekende vertalingen van onder anderen Zbigniew Herbert, Wisława Szymborska en Czesław Miłosz. Hij heeft ook eerdere boeken van Olga Tokarczuk vertaald, Huis van de dag, Huis van de nacht en De Jacobsboeken.

We zullen u uiteraard informeren over de Nederlandse première van de roman Empuzjon, hopelijk binnenkort!