Structuur, textuur, architectuur. Hoe kun je bouwen met draden?

Wie van fraaie textielontwerpen houdt, zal zeker geïnteresseerd zijn in het profiel van de kunstenaar en ontwerper – Aleksandra Gaca, uit Łódź. Zij is afgestudeerd aan de kunstopleiding in Łódź en de Hogere Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, en woont en werkt al jaren in Nederland.. Al meer dan 25 jaar ontwerpt ze modern functioneel textiel, textielproducten en installaties op de grens van kunst, design en binnenhuisarchitectuur.

Haar passie is de techniek van het weven, het creëren en ontwikkelen van driedimensionale structuren, waarvoor ze inspiratie put uit de organische vormen van de natuurlijke wereld, uit kleine en grote architecturale vormen en uit modern ballet, waarin ritme, harmonie en herhaling sterk benadrukt worden. Haar eerste gestructureerde 3d weefsels werden gemaakt op traditionele handweefgetouwen en later op industriële weefgetouwen. Tegenwoordig maakt de kunstenaar ze met behulp van technologisch geavanceerde digitaal geprogrammeerde weefgetouwen.

De stoffen van Aleksandra Gaca kennen veel verschillende toepassingen, maar zelden hebben ze een puur decoratieve functie. Ze zijn te vinden in luxe hotels, waar ze zijn gebruikt om kussens en plaids mee te maken; ze worden ook gebruikt door architecten om wandpanelen te ontwerpen die er niet alleen mooi uitzien, maar ook het interieur van een studeerkamer of akoestische studio geluidsdicht  maken. Autodesigners van Renault raakten erin geïnteresseerd toen ze werkten aan het interieur van het model Renault Symbioz. Gordijnen gemaakt van stoffen van haar ontwerp sieren de  ramen van enorme etalages van Hermes winkels in de Chinese metropolen Wuxi, Harbin en Shanghai. In Nederland werden haar stoffen met hun rustgevende eigenschappen onder andere gebruikt in de aula van museum Lakenhal in Leiden, dat in 2017 werd gerenoveerd. Ook in de raadzaal van het stadhuis in Groningen is haar werk te vinden.

Aleksandra Gaca is tevens betrokken bij kleinschaliger projecten, waardoor haar stoffen ook door particulieren in hun huizen kunnen worden gebruikt. Denk aan een serie bijzonder mooie keukendoeken, warme, strak omhullende sjaals of zachte zitjes die traditionele poefs vervangen.

Alle stoffen, ongeacht het beoogde gebruik, onderscheiden zich door hun rustige kleuren en zeer rijke texturen, wat het contact met de werken van de kunstenaar niet alleen tot een aangename esthetische ervaring maakt, maar ook bevorderlijk is voor de concentratie, aandacht voor detail of – als het even kan – meditatie.

Over een paar dagen, op zaterdag 28 oktober om 22.00 uur, zendt NPO3 in het kader van De Wereld van Dutch Design een documentaire uit over het werk van de kunstenares, haar visie op de rol van stof als onderdeel van architectuur en haar toekomstplannen. Niet te missen!

www.aleksandragaca.eu

Tekst: Monika Gimblett