Polish Culture / Projecten & programma’s / Chopin in Europa
Chopin in Europa

Chopin in Europa

‘’CHOPIN IN EUROPA’’
De eerste evenement heeft als titel: “A different portrait of Chopin”
Het jaar 2021 wordt het jaar van de volgende Chopin-concours in Warszawa. De internationale pianowedstrijd De Fryderyk Chopin Competitie is een van de oudste pianoconcoursen ter wereld. Het is een van de weinige monografische competities waar pianisten alleen de muziek van Chopin kunnen uitvoeren.
De Chopin-concours is een zeer belangrijk evenement in de Poolse cultuur en is erg populair. Dit jaar waren concerttickets binnen 3 uur uitverkocht. Deze wedstrijd wordt uitgesteld tot 2021.
Helaas is het in Nederland weinig bekend. Onze stichting voert al gesprekken om ervoor te zorgen dat de hele wedstrijd of de belangrijkste elementen ervan worden uitgezonden (of opnieuw uitgezonden) in de gebouwen van de openbare bibliotheek in Amsterdam.
Door het onderwerp van het leven en werk van Chopin te introduceren, zullen we een tweedelig concert voorbereiden, waarin we de figuur van Fryderyk Chopin zullen presenteren, de geschiedenis van de wedstrijd, de winnaars van enkele edities van de wedstrijd, en we zullen proberen redenen te vinden waarom deze wedstrijd zo populair is. De bijeenkomst bestaat uit twee delen: een klassiek concert van Chopins muziek en een presentatie van hoe zijn muziek jazzimprovisaties inspireert.