Nationaal Museum in Warschau

Wist je dat het Nationaal Museum in Warschau www.mnw.art.pl  een van de toonaangevende kunstinstellingen in Polen is? Het is niet alleen de moeite waard om het museum te bezoeken vanwege de opmerkelijke kunstcollectie, maar ook vanwege het gebouw zelf. Het modernistische ontwerp maakt het een van de meest herkenbare herkenningspunten van Warschau. Het museum blijft gesloten maar tot 20 december kun je een virtuele tour maken door de uitstekende tentoonstelling “Polen. De kracht van afbeeldingen ”. Op de tentoonstelling ziet u meesterwerken van de meest geprezen Poolse kunstenaars uit de 19e en begin 20e eeuw. Het doel van deze tentoonstelling is om de impact van beeldende kunst op het creëren van een nationale identiteit van de natie zonder eigen land te laten zien, aangezien Polen op dat moment werd opgedeeld door haar buren en pas in 1918 weer op de kaart van Europa verscheen. De tentoonstelling is een geweldige les van het Pools geschiedenis maar ook een interessante ontmoeting met Poolse mythen, tradities en diverse culturen.

Voordat de tentoonstelling in februari 2020 in Warschau arriveerde, is hij  het met veel succes getoond  in Musee Louvre-Lens in Frankrijk als “Pologne 1849-1918. Peindre l’ame d’une nation ”. De Franse tentoonstelling was een joint venture van Musee Louvre-Lens en Adam Mickiewicz Institute onder de ere-bescherming van de Franse en Poolse presidenten.