Polish Culture / Cultureel nieuws uit Polen / Nationaal Museum in Warschau
Nationaal Museum in Warschau

Nationaal Museum in Warschau

Wist je dat het Nationaal Museum in Warschau een van de toonaangevende kunstinstellingen in Polen is? Het is niet alleen de moeite waard om te bezoeken vanwege de opmerkelijke kunstcollectie, maar ook vanwege het gebouw zelf. Het modernistische ontwerp maakt het een van de meest herkenbare herkenningspunten van Warschau. Het museum blijft gesloten maar tot 20 december kun je een virtuele tour maken met een uitstekende tentoonstelling “Polen. De kracht van afbeeldingen ”. Het presenteert meesterwerken van de meest geprezen Poolse kunstenaars uit de 19e en begin 20e eeuw. De boodschap is om de impact van beeldende kunst op het creëren van een nationale identiteit van de natie zonder eigen land te laten zien, aangezien Polen op dat moment werd opgedeeld door haar buren en pas in 1918 weer op de kaart van Europa verscheen. De tentoonstelling is een geweldige les van het Pools geschiedenis maar ook een interessante ontmoeting met Poolse mythen, tradities en diverse culturen.

Voordat het in februari 2020 in Warschau arriveerde, werd het met veel succes tentoongesteld in Musee Louvre-Lens in Frankrijk als “Pologne 1849-1918. Peindre l’ame d’une nation ”. De Franse tentoonstelling was een joint venture van Musee Louvre-Lens en Adam Mickiewicz Institute onder de ere-bescherming van de Franse en Poolse presidenten.