Bezem en Kruis – Piotr Oczko

Professor Piotr Oczko van de Jagiellonian Universiteit in Krakau is een auteur van een intrigerend boek “Bezem en Kruis’’. De Hollandse schoonmaakcultuur of de geschiedenis van een obsessie.

De Hollandse puurheid en ordelijkheid werd vaak beschreven in reizigersrapporten. Bedienden droegen bezoekers met vuile schoenen op hun rug zodat de vloer niet vies zou worden, koeienstaarten werden opgebonden om de stallen vlekkeloos te houden en huizen werden regelmatig zowel van buiten als van binnen schoongemaakt. Was het een obsessie?

Je moet het boek lezen om je eigen mening over die kwestie te vormen. Professor Oczko staat bekend als kunsthistoricus, vertaler, expert op het gebied van Engelse, Nederlandse en Poolse literatuur met een bijzondere interesse in de cultuur van Nederlandstalige landen.

Zijn boek is een uitstekende antropologische studie gebaseerd op toneelstukken, poëzie en vooral beeldende kunst.  Een aanrader!

Uit het Pools vertaald door Paul Hulsenboom en uitgegeven door Primavera Pers.