Het Jaar van Lem

40 miljoen verkochte boeken, vertaald in 49 talen! De auteur zou dit jaar zijn 100ste verjaardag gevierd hebben.

Stanisław Lem was een visionair, een briljant schrijver van sciencefiction literatuur die enkele decennia geleden ondermeer de opkomst van de sociale media voorzag. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Lem heeft de Sejm van de Republiek Polen 2021 uitgeroepen tot het Jaar van Lem. Als onderdeel van de festiviteiten zal in november een internationale wetenschappelijke conferentie over zijn werk worden gehouden, georganiseerd door de Universiteit van Gdańsk. De organisatoren verklaren geïnteresseerd te zijn in het werk van de schrijver “in het perspectief van nieuwe benaderingen van science fiction en hedendaagse interpretatiemethoden ervan, rekening houdend met vragen over de fantasieën van de auteur, futurologische, filosofische en politieke aspecten van zijn proza, zijn houding tegenover technologie en wetenschap”.

U kunt contact opnemen met de organisatoren via het volgende email adres:

konferencja.lem@ug.edu.pl

Het SOL.AR.IS project is een eerbetoon aan de schrijver door middel van de SOL.AR.IS mobiele applicatie, die visueel contact mogelijk maakt met fantastische entiteiten geïnspireerd op het werk van Lem en gecreëerd door 3D beeldvormende kunstenaars van over de hele wereld. Zo zijn er virtuele 3D-objecten, verschillende levensvormen, mysterieus en fascinerend, scheppingen van de cytoplasmatische, intelligente oceaan, die de planeet Solaris bedekken, beschreven in het cult boek onder dezelfde titel.

De applicatie maakt gebruik van moderne augmented reality (AR) technologie en kan gratis worden gedownload uit de AppStore of Google Play. De aanvraag werd ingediend door de Stichting Photon.

In uw vrije tijd kunt u iedere dag genieten van een van de 365 citaten voor het Jaar van Lem. Het is een initiatief waarbij de website  elke dag van het Jaar een ander, belangrijk fragment van het werk van Lem presenteert in drie talen: Pools, Engels en Russisch.

“Niet alles van wat mogelijk is, kan door de mens begrepen worden”. Dit is het citaat voor 11 maart en is volgens velen een goed uitgangspunt om deze uitstekende schrijver te lezen.

Meer voor fans van Stanisław Lem’s werken op www.lem.pl.