Vakantieplannen: Krakau – een ontmoetingsplaats

Krakau is waarschijnlijk de meest bekende Poolse stad, naast Warschau. Reden voor ons, Polish Culture NL, om een paar culture event uit te lichten. Tussen Krakau en Warschau bestaat al een stille rivaliteit sinds 1592, toen de hoofdstad van Krakau naar Warschau werd verplaatst.

Gelegen tussen Wenen en Warschau, maar ook tussen Lvov en Praag, heeft Krakau het beste gehaald uit zijn bevoorrechte ligging en rijke geschiedenis. Vermeldenswaard is dat de stad sinds de 10e eeuw een grote Joodse gemeenschap herbergde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een centrum met zulke rijke wortels, waar tradities, religies, handelsroutes en menselijke lotsbestemmingen elkaar kruisten, in de eerste plaats een ontmoetingsplaats is die veel te bieden heeft aan bezoekers voor wie cultuur een belangrijke vorm van communicatie is.

Het is moeilijk je te vervelen in Krakau. Elk jaar worden hier bijna 80 festivals gehouden. Sommige duren maar een paar dagen, andere – enkele maanden. De bekendste zijn het Joods Cultuurfestival, maar dat vindt in de zomer plaats, of het onlangs afgesloten Ludwig van Beethoven Paasfestival.

Film in Krakau

Ondertussen staat in mei het Film Music Festival voor de deur – een van de belangrijkste festivals in zijn soort ter wereld, opgebouwd als een monumentaal muziek- en filmspektakel. Onder de gasten zijn veelvuldige Oscarwinnaars – Elliot Goldenthal, Tan Dun, Howard Shore, Jan AP Kaczmarek, Alexandre Desplat.

Het Krakau Film Festival begint al op 29 mei. Er worden documentaires, animatiefilms en korte speelfilms vertoond. Zijn prominente positie blijkt uit het feit dat het is geaccrediteerd bij de  Internationale Federatie van Filmproducenten en de Europese Filmacademie. Het is het enige festival in Polen dat is opgenomen in de groep festivals waarvan de films  in aanmerking komen voor een Oscar in de categorie lange documentaires. Het festival gaat vergezeld van tentoonstellingen, concerten en ontmoetingen met filmmakers.

Muziek in Krakau

Muziek weerklinkt in Krakau op vele plaatsen en in alle jaargetijden.

Op 7 juni treedt de vermaarde Nederlandse violist en dirigent André Rieu op in de Tauron Arena in Krakau. De artiest staat bekend om het populariseren van klassieke muziek door onconventionele optredens. Een van de musici van het orkest is een jonge Poolse fluitiste, Maja Jasińska.

Liefhebbers van oude muziek zullen de Capella Cracoviensis zeker waarderen, een orkest en kamerkoor dat oude muziek op historische instrumenten in zijn repertoire heeft, waarbij rekening wordt gehouden met historische uitvoeringspraktijken. Het is de moeite waard de concertagenda te raadplegen, aangezien het ensemble uit Krakau vaak optreedt in prestigieuze concertzalen over de hele wereld, onder andere in het Concertgebouw in Amsterdam.

Maar Krakau is niet alleen klassieke muziek. Het is ook de thuisbasis van elektronische muziek, etno, jazz en techno.

Katten, games en mode

De hele lente en zomer lang nodigt het Manggha Museum voor Japanse Kunst en Technologie kattenliefhebbers uit voor een tentoonstelling van houtsneden uit de collectie Feliks Jasieński waarop deze bijzondere dieren zijn afgebeeld, en plaatst ze tegenover de westerse traditie van het voorstellen van katten in de beeldende kunst.  De tentoonstelling I, KOT interpreteert de symboliek van katten in de Westerse en Japanse cultuur, verwijzend naar sprookjes, legenden en popcultuur. Noch de Gelaarsde Kat, noch Hallo Kitty ontbreken.

Naast jaarlijkse evenementen en instellingen met een lange traditie, ontstaan er ook nieuwe, zoals het twee jaar geleden opgerichte Arcade Museum. Game rooms – met joysticks, knoppen en stuurwielen. Volgens deskundigen en liefhebbers is het een centrum van Europees belang. De hier beschikbare tentoonstellingen tonen de invloed van computerspelletjes op de hedendaagse popcultuur. Volgens de makers van het museum is het een echte tijdmachine, die je mee kan nemen op een sentimentele reis naar de jaren 1980 en 1990. Het museum is volledig interactief en bezoekers kunnen een van de 150 klassieke videospelletjes uitproberen.

De creatieve sfeer van Krakau inspireert ook de jonge mode- en designontwerpers van vandaag. Ontwerpers van kleding, schoenen, tassen, juwelen of hoeden hebben hier hun ateliers en winkels, en velen van hen worden gewaardeerd in Wenen, Parijs, New York en Milaan.

In Krakau wordt regelmatig de onafhankelijke modebeurs KIERMASH gehouden, waar de jongste ontwerpers hun werk presenteren, en op zondagochtend veranderen Plac Nowy in Kazimierz en de nabijgelegen markt van Hala Targowa in antiekmarkten, waar u met een beetje geluk en geduld echte juweeltjes met een interessante geschiedenis kunt vinden en over de prijs kunt onderhandelen.

Dit zijn slechts enkele van de suggestie voor de komende weken. De volledige lijst van evenementen voor de komende maanden is te vinden in een PDF magazine op op de site van Krakow Culture.

Krakau is een geweldige stad, die altijd de moeite waard is te bezoeken en om naar terug te keren.

Afbeelding: Dariusz Robert Drewnicki via Pixabay