Amsterdam Polish Film Festival 2023

Looking East – Understanding Central Europe

Dit jaar staat het tweedaagse filmfestival in het teken van de historie en de huidige ontwikkelingen in Centraal-Europa. Een thema dat actueler is dan ooit. Met een terugblik op de geschiedenis van Centraal-Europa krijgt u een gerichter beeld van de actuele ontwikkelingen in- en rond Oekraïne. Dit vanuit een lokaal perspectief. Maak op het festival via films en debat kennis met de situatie in Polen en Oekraïne ten tijde van het communisme en ondervind de impact die de oorlog, die sinds 2014 gaande is, heeft op de lokale bevolking. Naast films en debatten zijn er meet-and-greets met de filmmakers en andere experts op dit gebied. Een unieke gelegenheid om een gerichter en completer beeld te krijgen van de ontwikkelingen in Centraal-Europa.

Het programma is in het Engels (gesprekken en ondertitels van de films).

7 Oktober | Ruslands overheersing

Zowel Polen als de Oekraïne hebben overheersing door Moskou ervaren. Oekraïne werd onderdeel van de USSR. Zwarte bladzijde in die periode is de holodomor, de systematische uithongering van de Oekraïense bevolking onder Stalin terreur.

Polen werd in eerste instantie in 1939 door de Sovjets bezet en werd na de tweede wereldoorlog onderdeel van het communistische machtsblok.

Hoe kijken beide Centraal Europese landen nu naar het oosten en Rusland?

Deze vraag beantwoorden met twee film gebaseerd op waargebeurde verhalen. ‘Mr Jones’ (Agnieszka Holland, 2019) over de holodomor en ‘Jack Strong’ (Władysław Pasikowski, 2014) over een Poolse kolonel die spioneert voor de CIA.

In het panelgepsrek gaan we in op de Russische overheersing in getoonde periode, de invloed op de ontwikkeling van Polen en hun blik op het hedendaagse Rusland. Sprekers zijn onder andere Mw. Basia Malak-Minkiewicz, actief in de vakbeweging Solidarność, Matt Steinglass Europa correspondent for The Economist en Anne-Lise Bobeldijk, post-doc van de Universiteit van Wageningen die onderzoek doet naar onder andere holomodor.

Info en kaarten via de Balie

8 Oktober | De oorlog in de Oekraïne

De recentere geschiedenis in de Oekraïne belichten we met een film en een documentaire. Welke invloed heeft deze oorlog op de mensen die er middenin zitten?

In de Oekraïense film ‘Klondike’ (Maryna Er Gorbach, 2022) speelt de oorlog in de Donbas en het neerhalen van MH17 een rol. Een gebeurtenis waardoor de oorlog in de Oekraïne opeens direct invloed had op het leven van vele Nederlanders.

In de documentaire ‘The Hamlet Syndrom’ (Elwira Niewiera en Piotr Rosolowski, 2022) zien we weliswaar acteurs in een toneelstuk maar hun ervaring met de oorlog en de daaruit voortkomende trauma’s zijn niet gespeeld. Een aangrijpende ervaring.

Bij het panelgesprek zijn de filmmakers Elwira Niewiera en Maryna Er Gorbach aanwezig.

Het filmfestival is een initiatief van Stichting Polish Culture NL en een coproductie met debatcentrum De Balie.

Info en kaarten via de Balie

Ondersteuning

Het festival wordt mogelijk gemaakt door de ondersteuning van verschillende partners.

“Project gefinancierd uit de fondsen van de Minister President van Polen (Kancelaria Prezesa Rady Ministrow) in het kader van de ondersteuning van Polonia en Polen in het buitenland 2023.”.