Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Dit jaar richt het Amsterdam Polish Film Festival zich op de geschiedenis en huidige ontwikkelingen in Centraal-Europa, via films die zich bezighouden met de communistische geschiedenis en gesprekken die licht werpen op de oorlog in Oekraïne en de impact daarvan op de mensen. Regisseurs Maryna Er Gorbach en Elwira Niewiera, getalenteerde jonge filmmakers, zullen deelnemen aan het festival.
Het filmfestival is een initiatief van Stichting Polish Culture NL en een coproductie met debatcentrum De Balie.

Datum: 7-8 oktober 2023
Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam,
Taal: Engels

KOOP DAGKAARTEN


Dag 1: Zaterdag, 7 oktober 2023 

 

15.00 – 18.30 
Agnieszka Holland | Mr Jones 

De film “Mr.Jones” is een drama gebaseerd op een historisch gegeven en geregisseerd door de bekende Pools regisseur Agnieszka Holland.  De film volgt Gareth Jones, een Britse journalist in de jaren 1930, die naar de Sovjet-Unie reist om de waarheid te ontdekken over de hongersnood in Oekraïne. Hij werd niet geloofd.

Gesprek: Russische dominantie in Centraal-Europa

Na de film volgt een diepgaand gesprek over de Russische overheersing in Centraal-Europa. Voor Oekraïne gaat het om de periode vanaf het moment dat het deel uitmaakte van de USSR en voor Polen ten tijde van het communistisch regime toen er sprake was van het IJzeren Gordijn. Hoe hebben deze donkere bladzijden uit hun geschiedenis de ontwikkeling van Polen en Oekraïne vandaag beïnvloed en wat is hun kijk op het hedendaagse Rusland?

Kaarten voor Mr. Jones en Gesprek

 

 


19.30 – 21.40
Władysław Pasikowski | Jack Strong

“Jack Strong” betreft een Poolse spionage-thriller geregisseerd door Władysław Pasikowski. De film vertelt het ware verhaal van de Poolse kolonel Ryszard Kukliński een officier die in zijn eentje een strijd voerde tegen de Sovjet-Unie. Hij was door zijn positie goed op de hoogte van de Russische plannen van het communistische Warschaupact. Hij deelde die informatie met het westen en kon overlopen naar de Verenigde Staten.

 

Kaarten voor Jack Strong

Details

Date: oktober 7
Time: 15:00 - 22:00