Polish Culture / Cultureel nieuws uit Polen / Immigratie, transformatie en de samenleving
Immigratie, transformatie en de samenleving

Immigratie, transformatie en de samenleving

Wat ervaren immigranten? Wat houdt deze ervaring in en wat zijn de uitdagingen en is de realiteit? Wat gaat er verloren, verandert of wordt herschreven als gevolg van het verlaten van je geboorteland en de aankomst in een nieuw land?

In samenwerking met het John Adams Instituut presenteren we met trots een avond die kunst en wetenschap verenigt en oceanen en landsgrenzen overschrijdt. De avond is in samenwerking met het Netherlands Institute for Advanced Studies, Ambassade van de Republiek Polen en de het Huis van alle Talen van Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De avond bestaat uit twee delen en omvat een uitvoering van het toneelstuk “The Emigrants” geschreven door Sławomir Mrożek en een discussie over het nieuwste boek van Dr. Nancy Foner van CUNY met de titel “One Quarter of the Nation: Immigration and the Transformation of America”.

Tussen de voorstelling en de discussie is er een korte pauze en de avond wordt afgesloten met een feestelijke receptie.

Part One: The Emigrants

De gelauwerde Poolse toneelschrijver Sławomir Mrożek (1930-2013) stond bekend om zijn satirische politieke toneelstukken waarin grote maatschappelijke vraagstukken in het leven van zijn personages centraal stonden.

Dit stuk geeft stem aan migratie en de politieke problemen die daarmee gepaard gaan. Hoe ga je persoonlijk, politiek en sociaal om met migratie en hoe versterkt en beproeft migratie de gemeenschapsbanden?

Het stuk wordt geregisseerd door Hanna Grosfeld-Buda en zal worden uitgevoerd door acteurs van Buda Staging Performance Foundation. Deze voorstelling wordt gespeeld in het Pools met live Engelse boventitels.

Deel twee: Een kwart van de natie: Immigratie en de transformatie van Amerika

De Verenigde Staten staan wereldwijd bekend als een culturele smeltkroes: een natie van immigranten van over de hele wereld die de Amerikaanse Droom nastreven, creëren en opnieuw uitvinden.

Vandaag de dag zijn bijna 86 miljoen mensen in de VS immigranten of afstammelingen daarvan: immigratie en immigranten hebben een centrale rol gespeeld bij de transformatie van de Amerikaanse samenleving door verjonging, versterking van oude industrieën en stimulering van de groei van nieuwe.

Van de muziek die we horen tot het voedsel dat we eten, immigratie heeft een diepgaande invloed gehad op het Amerikaanse leven, en is niettemin een veelbesproken onderwerp. Na de presentatie van haar boek zal Dr. Foner worden vergezeld door collega-socioloog Dr. Els de Graauw voor een diepgaand gesprek.

Moderator: Fadoua Alaoui

Een samenwerking van: John Adams Instituut,NIAS, Polish Culture NL, Ambassade van de Republiek Polen, OBA en Princeton University Press

Wanneer: 24 APR 2023, 19:00 – 22:00 UUR,

Waar: OBA THEATER, OOSTERDOKSKADE 143, AMSTERDAM

Tickets: Via John Adams Institute (JAI)

BESTEL TICKETS