Polish Culture / Projecten & programma’s / Bijzondere Poolse Vrouwen
Bijzondere Poolse Vrouwen

Bijzondere Poolse Vrouwen

‘’ BIJZONDERE POOLSE VROUWEN ‘’ In 2021 willen we de figuur van Maria Szymanowska presenteren. Zij was een buitengewone vrouw – vooral als je rekening houdt met de tijd waarin ze leefde. Ze werd geboren in het jaar van de Franse Revolutie. Ze was een geweldige pianiste. Ze maakte een opmerkelijke internationale carrière. Ze speelde in alle grote concertzalen, ze was de eerste vrouw die concerten gaf in Felix Meritis, de belangrijkste concertzaal van Amsterdam tot laat in de 19e eeuw, toen het Concertgebouw zijn deuren opende. Ze stierf aan cholera in de bloei van haar leven en ze is in vergetelheid geraakt.

We hebben besloten om dit te veranderen en haar fascinerende persoonlijkheid  aan  een internationaal publiek te presenteren.

Maart 2022 – we presenteren het leven en werk van Ewa Demarczyk – een van de meest charismatische artiesten en zangers uit Polen. Zij was een unieke persoonlijkheid met zeer krachtige expressie- en interpretatievaardigheden.

Maart 2023 – is gereserveerd voor Maria Skłodowska-Curie, de Poolse wetenschapper die tweemaal de Nobelprijs voor natuurkunde ontving. Ze heeft misschien minder introductie nodig dan de andere twee dames, maar veel interessante feiten uit haar fascinerende leven zijn grotendeels onbekend.